Serviciul Public Judetean Salvamont-Salvaspeo Alba a fost implicat intr-o actiune de cautare a unor persoane ratacite in afara zonei schiabile Arieseni-Vartop

Astfel in 28 decembrie la ora 17:25 a avut loc solicitarea si alertarea echipei Salvamont Alba, de catre prieteni si apartinatori, pentru gasirea a doua persone ratacite in afara zonei schiabile Arieseni-Vartop. Salvatorii montani – au luat legatura telefonic cu acestia care au transmis ca au coborat pe schiuri intr-o zona de teren accidentat cu zapada foarte mare , ca nu se mai pot orienta catre partie , au cazut si s-au panicat fiind lipsiti de orice sursa de lumina la lasarea intunericului. Li s-au facut recomandari sa se intoarca pe urmele poprii, deoarece ei intentionau sa traverseze padurea de la partia “Piatra Graitoare” la partia “Vartop 1”, sa conserve bateria telefonului si sa-l tina cat mai aproape de corp, la caldura.

S-a indicat sa se efectueze alertarea si prin numarul Unic de urgenta 112 datorita conditiilor meteo nefavorabile si a intreruperii contactului telefonic cu persoanelor ratacite, din cauza epuizarii bateriei telefonului acestora .

Salvatorii montani au pornit in cautare ca echipa de prim raspuns- in conditii de temperatura scazuta si vizibilitate redusa: intuneric, ceata si ninsoare abundenta.

In actiunea de cautare au fost implicate doua echipaje Slvamont Alba care au pornit din puncte diferite spre zona unde se presupunea ca se aflau persoanele ratacite, cautarile fiind oprite dupa circa o ora si jumatate, cand cei cautati, respectand indicatiile primite de la salvamontisti, au reusit sa ajunga in siguranta la partie. Aici s-au intalnit cu echipajele de salvatori acesta fiind inca un caz fericit cand datorita interventiei prompte a Salvamont Alba cele doua persoane au putut sa ajunga acasa in siguranta.

Cu aceasta ocazie Salvamont Alba recomanda ca turistii care frecventeza domeniile schiabile din Vartop-Arieseni si Sureanu sa nu se abata de la traseele marcate si sa nu iasa din zona schiabila.

De asemenea datorita ninsorilor abundente din ultima perioada se atrage atentia existentei unui risc ridicat de producere a avalanselor la altitudini mai mari de 1600m.