Conform unor documente ce au intrat în posesia autorităților de la Kiev, Kemlinul are în plan înființarea unei formațiuni statale „Rusia de Sud” în teritoriile ocupate.

 

Planurile de „întemeiere a unui nou stat” sunt menționate în documentul interceptat de ucraineni, intitulat „Manifestul Consiliului Popular al Rusiei de Sud” din 16 aprilie, transmite Radio Liberty .

Jurnaliştii au analizat documentul şi i-au identificat pe cei implicaţi în rândul conducerii partidului Rusia Unită: în aprilie, „manifestul” a fost transmis între cercurile de conducere ale Federaţiei Ruse.

Foto radiosvoboda.org

Foto radiosvoboda.org
 

Documentul precizează că Ucraina, după răsturnarea „președintelui ales legal” în 2014, ar fi „pierdut legitimitatea în cadrul RSS Ucrainei”, iar „Rusia de Sud” este „succesorul Rusiei Kiev-Novgorod, așa-numita „Noua Rusie a vremurilor Ecaterinei cea Mare” „și RSS Ucraineană.

„Ca răspuns la teroare și la impunerea totalitară a ideologiei nazismului de către fostul stat al Ucrainei, noi, în persoana Consiliului Popular al Rusiei de Sud, luăm puterea în propriile mâini și stabilim un nou stat al Rusiei de Sud, se arată în „manifestul” invadatorilor.

 

„Temelia culturii și identității” o numesc Ortodoxia, iar limba ucraineană este numită „adverb”.

Autorii numesc obiectivul principal al „Rusia de Sud” „realizarea și protejarea păcii”, „eradicarea completă a nazismului”, și anunță, de asemenea, organizarea unui „referendum la nivel național”.

În același timp, documentul nu precizează în ce teritorii ale Ucrainei se preconizează organizarea „Rusiei de Sud”.

Ce se știe despre autorii „manifestului”

Jurnaliştii au identificat autorul probabil – Romanov Roman Nikolaevici. Computerul pe care a fost creat documentul aparține formațiunii Rusia Unită. O persoană cu un astfel de nume este într-adevăr în legătură directă cu partidul pro-Putin de guvernământ: Roman Romanov este vicepreședintele Comitetului Executiv central al Rusiei Unite. 

 

„Conform surselor, acest „manifest” a trecut din mână în mână. În primul rând, Andrey Turchak, prim-vicepreședintele Consiliului Federației al Adunării Federale a Federației Ruse, l-a primit. El este și secretar al Federației Ruse. Consiliul General al partidului Rusia Unită. În martie, Turchak a intrat sub incidența sancțiunilor britanice și el însuși a luat inițiativa de a-i urmări pe cei care pun în aplicare sancțiuni anti-ruse în interiorul Rusiei”, spun jurnaliștii.

Foto radiosvoboda.org

Foto radiosvoboda.org

Ulterior, Turchak a predat acest „manifest”, potrivit jurnaliştilor, lui Dmitri Gryzlov, un asistent al omului de afaceri rus Konstantin Malofeev, care este numit în mass-media „sponsorul războiului din Donbass”.

Jurnaliștii nu au reușit să îi contacteze pe autorul „manifestului” și pe vicepreședintele Adunării Federale a Rusiei, iar omul de afaceri Malofeev le-a închis telefonul jurnaliștilor.

Primarul din Herson, Igor Kolykhaev, consideră că ocupanții ruși nu vor organiza un pseudo -referendum cu privire la crearea unei semi-republici pe teritoriul regiunii Herson. În schimb, ar avea în plăn să anexeze regiunea ocupată temporar în Crimeea.

Potrivit unei surse de la Pentagon, forțele ruse din Donbas avansează „încet și inegal”, din cauza rezistenței ucrainene și a problemelor logistice ce apar în curs.