Despre libertate în absența libertății. Suferință și creativitate în temnițele comuniste

Turneul Celula Creativă – Despre libertate în absența libertății. Suferință și creativitate în temnițele comuniste , un spectacol despre „evadări” memorabile din Gulag, despre libertatea din temniță, jertfă și creativitate în zeghe, într-o formulă dedicată celebrării oamenilor-model și a experiențelor-școală, ajunge la Alba Iulia, joi – 29 iulie, fiind organizat de asociația SEMN, trio-ul muzical Torsan/Dan/Bălan și partenerii locali (Muzeul Național al Unirii și Memorialul Aiud, cu sprijinul Primăriei Alba Iulia).

Proiectul, pus în slujba celor care au suferit în temnițele comuniste, traversează mai multe teritorii artistice și media: sculptură, muzică, performance audio-video, poezie, cuvânt scris. Construcția sonoră a evenimentului este exprimată de un amestec de instrumente de suflat clasice (fluiere, blockflote, clarinet, saxofon), bass/computer live și chitara preparată electronic, cu texturi audio amplificate, în registre joase sau extrem de înalte, pentru a acoperi toată plaja frecvențelor.

Tot în premieră, Celula Creativă va distribui și o ediție tipărită a ziarului SEMN, o „foaie în ediție unică despre libertate în absența libertății”, o încercare de a lăsa lumii și un cuvânt scris, un martor cuminte al celor (ne)mărturisite.

Reprezentațiile itinerante vor fi găzduite la Biblioteca Județeană George Coșbuc din Bistrița-Năsăud – 27 iulie, apoi la Alba Iulia (Caponieră – în spatele Palatului APOR), 29 iulie – ora 19:30 și vor continua în alte șase orașe din țară. Proiectul, finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, se va încheia la București în 14 octombrie, la Biblioteca Națională.

 

Date biografice despre creatorii evenimentului:

Bălan Andrei:  sculptor, muzician, arhitect.

Creator al evenimentului „Fenomenul Pitești – Reeducarea continuă”, în cadrul proiectului Binom+1, combină sculptura cu texturile sonore de chitară.

Dan Adrian Ionescu: arhitect, artist vizual, asistent universitar.Realizează video-proiecții și videomapping pentru numeroase spectacole de teatru și dans contemporan, scenografie și instalații audio/video 

Călin Torsan: scriitor, poet, muzician.

Lecturi publice într-o sumedenie de locuri din țară și ici-colo, în Europa.

Pasionat al instrumentelor de suflat (saxofon, clarinet, fluiere, caval, bigpipe etc.) Activează în mai multe proiecte muzicale: Domnișoara Pogany, Multumult, T.D.B. etc.

 

Concept artistic:

Sculptura – visual, comemorativ, portret, static, palpabil.

Video/mapping – visual, limbaj new media, accesibil publicului tânăr, dinamic, incursiune – „arhiva în prezent”.

Sunet / soundscape – auditiv, stare, tensiune, atmosferă.

Performance – psihologic, palpabil, efemer, interactiv.

Poezie – auditiv, original, istorie, emoție.

Sursa: Realitatea de Alba

Articolul precedentBilanțul campaniei de vaccinare anti-Covid în UE: 70% dintre adulți au fost vaccinați cu cel puțin o doză
Articolul următor175 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-COV-2, în ultimele 24 de ore! Situația în fiecare județ!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.