La nivelul instituțiilor din județul Alba Curtea de Conturi a descoperit un mod  deficitar  de  fundamentare  a necesităților de  resurse: în sensul că veniturile estimate nu sunt realist, și cât  de  predictibile  sunt  sumele  pe care ordonatorul  de credite anticipează că le va primi de la bugetul de stat; nefundamentarea  deciziilor de alocare a fondurilor, atât din punct de vedere al respectării bazei legale pentru respectiva cheltuială, dar și al  impactului  asupra capacității unității administrativ-teritoriale de a susține și implementa respectivele decizii;-neaplicarea criteriilor de prioritizare a obiectivelor de investiții și de identificare a soluțiilor aferente de finanțare.

Abaterile constatate  în  urma acțiunilor efectuate au  evidențiat  faptul  că,  acestea  se datorează, spune Curtea de Conturi, în special problemelor existente  în  organizarea și exercitarea  controlului și auditului  intern,  cât și faptului  că  acestea  nu funcționează la  un  nivel  care  să  asigure gestionarea  patrimoniului  public și privat  în condiții de  legalitate,  regularitate și maximă eficiență.

În urma evaluării sistemelor de control și audit intern și a probelor  de  audit obținute,  în marea majoritate a instituțiilor auditate,  Curtea a concluzionat că sistemele de control și audit intern funcționează în  mod  ineficient, activitățile de  audit intern  la nivelul instituțiilor publice  sunt,  în general insuficient de riguroase, nu acoperă domenii semnificative, iar conducătorii acestora nu sunt interesați să valorifice aceste activități și drept urmare riscurile de control au fost evaluate ca fiind medii sau ridicate.

Organizarea și exercitarea  în  mod  deficitar  a  controlului  financiar  preventiv  propriu de către instituțiile publice se  datorează, spune Curtea de Conturi,  în  primul rând lipsei personalului  de specialitate, cu consecințe în  ceea  ce privește  separarea atribuțiilor de  control  preventiv  de  acelea  de conducere  a evidenței contabile  sau  de  participare  la  executarea operațiunilor  economico-financiare în cauză.

”Majoritatea  abaterilor  constatate sunt urmarea unui management mai puțin riguros al fondurilor  publice,  a necunoașterii legislației  privind  formarea,  administrarea,  angajarea și utilizarea fondurilor publice și, nu în ultimul rând, a caracterului interpretabil al unor reglementări legale. Prejudiciile create prin plățile nelegale efectuate pentru lucrări de investiții și reparații sunt datorate, în principal, superficialității în ceea ce privește îndeplinirea sarcinilor de serviciu, activității deficitare a diriginților de șantier, angajați de către ordonatorii de credite  pentru supravegherea și avizarea realității executării lucrărilor conform proiectelor întocmite”, se arată în Raportul Curții de Conturi.

 

Sursa: News Online

Sursa: Realitatea de Alba

1 COMENTARIU

  1. What i don’t understood is in reality how you are now not really much more neatly-appreciated than you might be right now. You’re so intelligent. You know thus significantly in terms of this topic, produced me individually consider it from numerous varied angles. Its like women and men are not involved until it is one thing to accomplish with Girl gaga! Your individual stuffs outstanding. All the time take care of it up!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here