COTAȚIILE GAZELOR EUROPENE CRESC ALARMANT DUPĂ CE GAZPROM A SISTAT LIVRĂRILE PRIN UCRAINA

Importurile din Rusia au încetat la 1 ianuarie, din cauza expirării unui acord de tranzit prin Ucraina, ceea ce a sporit temerile legate de o scădere rapidă a stocurilor.

Cotațiile pentru gazele naturale europene au atins cel mai înalt nivel din octombrie 2023, după ce gigantul rus Gazprom a sistat livrările către Occident prin Ucraina în prima zi a noului an.

Potrivit Euronews, prețul TTF olandez, principalul indicator pentru gazele naturale din Europa, a crescut cu peste 4%, ajungând la 51 de euro pe megawatt-oră, înainte de a scădea ușor.

Temperaturile extrem de scăzute din nordul regiunii au contribuit la creșterea prețurilor joi dimineața, pe fondul pierderii a 5% din importurile de gaze naturale ale UE.

Stocurile de gaze europene au ajuns la aproximativ 75%, din cauza vremii deosebit de reci din ultimele săptămâni.

Potrivit organizației de industrie Gas Infrastructure Europe, volumul de gaze din depozitele blocului european a scăzut cu aproximativ 19% de la sfârșitul lunii septembrie, când se încheie sezonul de reumplere, până la mijlocul lunii decembrie.

Deși nu există riscul unei crize energetice imediate sau al unui deficit în Europa, Uniunea Europeană (UE) nu anticipează un impact imediat asupra prețurilor pentru consumatori.

Totuși, Europa pare mai vulnerabilă la volatilitatea pieței, dacă își propune să înlocuiască gazele naturale pierdute, întrucât prețurile gazelor au crescut cu 50% de la an la an. Prețurile mai mari la energie ar putea afecta competitivitatea blocului și ar putea crește costurile pentru gospodării.

Prețurile ar putea crește și mai mult dacă Europa va apela la creșterea importurilor de gaz natural lichefiat (GNL).

Importurile din Rusia au încetat la 1 ianuarie, din cauza expirării unui acord de tranzit prin Ucraina, ceea ce a sporit temerile legate de o scădere rapidă a stocurilor.

Țările din Europa Centrală, cele mai vulnerabile

Țările din Europa Centrală sunt cele mai expuse pierderii accesului la gazele naturale rusești prin Ucraina, deși au o rută alternativă, TurkStream, pentru a primi gaze naturale rusești.

Totuși, această legătură nu este suficientă pentru a compensa complet pierderea rutei ucrainene.

Impactul va fi resimțit în special în Ungaria și Slovacia, pentru care ruta de tranzit prin Ucraina a acoperit 65% din cererea de gaze în 2023.

Comisia Europeană a propus mai multe soluții pentru a sprijini țările afectate, inclusiv acoperirea necesarului prin furnizarea de gaze din Grecia, Turcia și România, prin ruta Trans-Balcanică.

În general, nu există îngrijorări că UE va rămâne fără gaze în această iarnă. Totuși, reumplerea stocurilor ar putea fi mai costisitoare decât se estima inițial.

Prețurile gazelor pentru vara viitoare au crescut recent peste cele pentru iarna 2025-2026, ceea ce va face reumplerea stocurilor mai scumpă, conform Bloomberg.

„Există un risc crescut ca UE să iasă din iarnă cu niveluri scăzute ale stocurilor de gaze, ceea ce va face reumplerea acestora mai costisitoare”, spune Arne Lohmann Rasmussen, analist-șef la Global Risk Management din Copenhaga.

Articolul precedentFÂȘIA GAZA: ȘEFII POLIȚIEI HAMAS, UCIȘI ÎNTR-UN ATAC
Articolul următorDACIA SANDRIDERS PORNEȘTE AVENTURA ÎN RALIUL DAKAR 2025

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.