Moderna a apără utilizarea vaccinului său anti-Covid-19, afirmând că protecţia oferită împotriva formelor gravă de boală, a spitalizărilor şi a deceselor este mai importantă decât riscul de miocardită, o afecţiune cardiacă rară observată la un număr mic de bărbaţii sub 30 de ani care s-au imunizat cu serul produs de compania farmaceutică americană.

Cazurile raportate de inflamaţie rară a inimii la bărbaţii sub 30 de ani sunt relativ mai mari după vaccinul Moderna, în comparaţie cu cei care au primit vaccinul dezvoltat de Pfizer/BioNTech, a declarat, joi, directorul medical al companiei americane, dr. Paul Burton, potrivit Reuters.

Burton a citat date din Franţa privind bărbaţii cu vârste cuprinse între 12 şi 29 de ani, potrivit cărora au existat 13,3 cazuri de miocardită la 100.000 de persoane pentru vaccinul Moderna, comparativ cu 2,7 cazuri la 100.000 de persoane pentru vaccinul Pfizer.

Cu toate acestea, el a prezentat şi date de la Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) care relevă că ratele de formă uşoară sau moderată de Covid sunt mai mici la beneficiarii serului de la Moderna decât la cei care au primit vaccinurile Pfizer sau Johnson & Johnson.

De exemplu, au existat 86 de cazuri grave la 100.000 de oameni pentru vaccinul Moderna. Aceasta se compară cu 135 de cazuri de acest fel la 100.000 pentru vaccinul Pfizer, a spus medicul.

Datele au arătat, de asemenea, că persoanele nevaccinate au un risc de unsprezece ori mai mare de a muri în comparaţie cu cei care s-au vaccinat.

”Deşi cred că autorităţile sanitare evaluează cu atenţie datele, fiind adecvat de precaute, puteţi vedea că acestea continuă să recomande utilizarea vaccinului ARNm-1273 al Moderna. Credem că echilibrul dintre beneficii şi riscuri este extrem de pozitiv”, a arătat acesta.