Joi, 10 noiembrie 2022, Comisia Europeană a prezentat o propunere de reducere a poluării atmosferice provenite de la autovehiculele noi vândute în UE pentru a îndeplini ambiția de poluare zero a „European Green Deal”, menținând în același timp vehiculele la prețuri accesibile pentru consumatori și promovând competitivitatea Europei. 

Noile standarde Euro 7 vor asigura vehicule mai puțin poluante pe șosele și o mai bună calitate a aerului, protejând sănătatea cetățenilor și mediul înconjurător. Standardele Euro 7 și standardele privind emisiile de CO2 pentru vehicule lucrează împreună pentru a asigura calitatea aerului pentru cetățeni. Cele două seturi de norme oferă lanțului de aprovizionare cu autovehicule o direcție clară pentru reducerea emisiilor poluante, inclusiv prin utilizarea tehnologiilor digitale.

Propunerea înlocuiește și simplifică normele privind emisiile, anterior separate pentru autoturisme și camionete (Euro 6) și camioane și autobuze (Euro VI). Normele Euro 7 reunesc într-un singur set de norme limitele de emisii pentru toate autovehiculele, adică autoturisme, camionete, autobuze și camioane. Noile norme sunt neutre din punct de vedere al combustibilului și al tehnologiei, impunând aceleași limite indiferent dacă vehiculul utilizează benzină, motorină, sisteme de propulsie electrice sau combustibili alternativi. Acestea vor contribui la:

  • controlul mai bun asupra emisiilor de poluanți atmosferici de la toate vehiculele noi;
  • actualizarea și înăsprirea limitelor pentru emisiile de poluanți;
  • reglementarea emisiilor provenite de la frâne și anvelope;
  • asigurarea faptului că mașinile noi rămân nepoluante pentru mai mult timp;
  • sprijinirea implementării vehiculelor electrice;
  • utilizarea deplină a posibilităților digitale.

Pentru mai multe detalii click aici.