Cel mai mare eveniment dedicat proprietarilor și pasionaților de mașini electrice a avut loc în weekendul care a trecut, la Ciugud (Alba). În comună există deja mai multe stații de încărcare pentru mașini electrice, alimentate de panouri solare, dar reprezentanții administrației din Ciugud spun că și-au propus ca localitatea să fie prima din România în care va exista o stație de încărcare în fiecare sat și la fiecare clădire de utilitate publică.

“Am depus deja un proiect și sperăm să obținem fondurile necesare pentru a-l implementa cât mai rapid”, a spus Dan Lungu, purtătorul de cuvând al instituției.

Proprietarii de mașini electrice le-au explicat celor prezenți că la 100 de kilometri parcurși, costurile generate de un autoturism electric sunt de 8-9 ori mai mici decât cele ale unuia pe benzină sau motorină. ”Costul pentru 100 de kilometri este undeva la 11 lei, dar după ce bateria se încălzește, prețul scade spre 4 lei” a spus unul dintre posesorii de Tesla.

Discuția este însă mai complexă, iar mașinile electrice au încă multe neajunsuri, printre care cel mai important pare a fi autonomia.

Autoritățile au pregătit și o demonstrație cu autoturisme care pot circula autonom (fără șofer), în cadrul evenimentului organizat împreună cu administrațiile locale din Alba Iulia și Păuca și în parteneriat cu Tesla Happy Owners România.

Sursa: Realitatea de Alba