Cercetătorul Octavian Jurma face o nouă analiză a datelor pe COVID-19, estimând că luna care abia a început va fi una a contrastelor acestui val 4 al pandemiei: pe de o parte, va scădea numărul de infecţii, pe de alta, vor continua să moară foarte mulţi oameni, scrie Realitatea.net

Vom coborî oficial sub 10.000 de cazuri pe zi încă din această săptămână şi sub 5.000 de cazuri pe zi la mijlocul lunii noiembrie, estimează medicul. 

Coborârea sub pragul de 5.000 de cazuri pe zi este importantă pentru că este pragul de suportabilitate COVID-19 al spitalelor din România. La două săptămâni după coborârea sub acest nivel, deci la finalul lunii noiembrie, situaţia în spitale va deveni suportabilă cu mai puţin de 1.500 de internări la ATI şi numărul de decese va scădea la 200 de decese pe zi. Înseamnă că luna noiembrie va fi caracterizată de contrastul dintre scăderea rapidă a numărului de cazuri noi şi dramatismul de spitale şi numărul crescut de decese. Din acest punct de vedere, în luna noiembrie vom avea vârful de decese care urmează vârfului de cazuri din luna octombrie„, spune Octavian Jurma.

FOTO: PROFI MEDIA