Ce alimente de bază s-au ieftinit în ultimul an

În luna mai, prețurile mondiale la alimente au înregistrat o ușoară scădere de preț. Potrivit datelor furnizate de către Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), prețurile din luna mai 2023 au atins un record asemănător celor din anul 2022, când Rusia a invadat Ucraina.

Acest lucru a fost posibil, după ce, în luna mai indicele global al prețurilor produselor alimentare a ajuns la cel mai redus nivel din ultimii doi ani. Acest lucru se datorează unor diminuări semnificative ale unor prețuri. Producătorii de uleiuri vegetale, cereale și lactate au anulat majorările de prețuri.

Modificările de prețuri sunt atent monitorizate de către FAO, care în fiecare lună întocmește propriul său Food Price Index. Practic, aceștia anlizează prețurile înregistrate la un coș de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne și zahăr.

Ultimele date arată că, în luna mai, indicele a scăzut cu 2,6 % față de luna aprilie. Mai exact, indicele a scăzut cu până la 124,3 puncte, de la nivelul revizuit de 127,7 puncte înregistrat în luna aprilie. Procentul a fost o surpriză plăcută pentru cercetători. Potrivit acestora, prețurile alimentelor nu au cunoscut un indice scăzut din luna aprilie a anului 2021.

Ce alimente s-au ieftinit?

Având în vedere aceste date, foarte mulți români se întreabă ce alimente au înregistrat ieftiniri.  Datele obținute de agenția cu sediul la Roma arată că prețurile la uleiurile vegetale s-au diminuat cu 8,7%. Totodată, aceste produse ar fi cu 48, 2% mai mici decât cele atinse în urmă cu un an.

Pe lista alimentelor care au înregistrat ieftiniri se numără și cerealele. Datele au scos la iveală faptul că, prețul acestora a scăzut cu 4,8% comparativ cu luna aprilie. Acest lucru s-a datorat declinului cu 9,8% al prețului la porumb. 

Și prețurile la grâu au scăzut. În acest caz este vorba despre o ieftinire a prețului cu 3,5%. De data aceasta, un rol important în scăderea acestui preț l-au avut și livrările solide dar și prelungirea acordului internațional privind exporturile Ucrainei via porturile de la Marea Neagră.

Însă, sunt și alimente care au înregistrat scumpiri. Printre acestea se numără zahărul. Potrivit agenție FAO, prețul acestui aliment a înregsitrat scumpiri pentru a patra lună consescutivă. Acesta a înregistrat o scumpire de preț cu 31% mai mare, comparativ cu anul precendent.

Printre factorii care au cauzat scumpirea acestui aliment se numără impactul fenomenului meteo El Nino. Un alt raport arată că producția mondială de cereale a fost în creștere cu aproximativ un procent. Anul acesta, România ar putea să recolteze o cantitate de 10, 35 tone

Articolul precedentMike Pence și-a depus oficial candidatura pentru cursa prezidențială. Cine sunt contracandidații săi
Articolul următorPASTILA PENTRU SUFLET

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.