Luni, 23 noiembrie 2020, ora 17.00,  la Sala Unirii din Alba Iulia, în cadrul programului dedicat Zilei Naționale a României, va fi vernisat un nou exponat al Memoriei Unirii. Este vorba despre Cartea de aur a serbărilor Unirii, una dintre cele importante piese aflate în patrimoniul muzeului albaiulian.

 Cartea, realizată în stilul art nouveau, din dorința și pe cheltuiala principesei Alexandrina Cantacuzino, a fost donată muzeului în anul 1929, cu ocazia  Serbărilor Unirii ce s-au desfășurat la Alba Iulia la 20 mai 1929. În proiectul inițial cartea trebuia să conțină semnăturile tuturor personalităților implicate în realizarea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.

Povestea ei va fi spusă tot sub forma unei lecții vii de istorie, susținută de istoricul Tudor Roșu, care îl va interpreta pe căpitanul Florian Medrea, comandantul gărzilor naționale ce au asigurat siguranța orașului Alba Iulia, la 1 decembrie 1918. 

Vernisajul va putea fi vizionată pe pagina de facebook  a Muzeului Național al Unirii Alba Iulia.

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia

Sursa: Realitatea de Alba