Cancerul de col uterin poate deveni istorie? La 13 septembrie, în cadrul reuniunii sale anuale a Comitetului Regional de la Tel Aviv, OMS/Europa a solicitat celor 53 de state membre ale sale, din întreaga Europă și Asia Centrală, să aprobe o foaie de parcurs pentru accelerarea eliminării cancerului de col uterin ca problemă de sănătate publică în regiune.

În fiecare an, în regiunea europeană mai mult de 66.000 de femei sunt nou diagnosticate cu cancer de col uterin și peste 30.000 mor din cauza acestei boli care poate fi prevenită. La nivelul regiunii, proporția cazurilor invazive de cancer de col uterin detectate într-un stadiu incipient variază considerabil de la 35% la peste 80%, în funcție de țară. Ratele de supraviețuire pe cinci ani variază între 54% și 80%. 

„Foaia de parcurs pentru accelerarea eliminării cancerului de col uterin ca problemă de sănătate publică în regiunea europeană a OMS 2022-2030” prezintă principiile de bază, schimbările strategice și acțiunile prioritare pentru a ghida statele membre în atingerea obiectivelor pentru 2030 – „obiectivele 90-70-90” – stabilite de Strategia globală pentru eliminarea cancerului de col uterin.

Citește continuarea pe realitateamedicală.net.