În ultimele două zile, la Prefectura Alba au fost emise 14 ordine de detaşare a unor cadre medicale către Spitalul Municipal Blaj, instituţie medicală desemnată spital suport pentru pacienţii COVID-19 pozitivi în urma Ordinului Ministerului Sănătăţii nr. 533/ 2020.

Astfel, către spitalul suport sunt detaşaţi 10 medici, specialişti în boli infecţioase, medicină internă, pediatrie, pneumologie şi ATI, de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia, Spitalul Municipal Sebeş, Spitalul Municipal Aiud, Spitalul Orăşenesc Cugir şi Spitalul de Boli Cronice Câmpeni. Totodată, la Blaj vor activa trei asistenţi medicali şi o infirmieră de la Spitalul Orăşenesc Cugir.

Detaşarea se realizează pe o perioadă de 15 zile, în intervale de timp solicitate de către Spitalul Municipal Blaj, având la bază protocolul de colaborare elaborat sub coordonarea Direcţiei de Sănătate Publică Alba şi a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Alba şi semnat de către spitalele din judeţ.

Cadrele medicale detaşate vin în completarea personalului Spitalului Municipal Blaj, urmând a trata pacienţii confirmaţi cu forme grave/ critice sau cu alte patologii asociate (în această categorie sunt incluse şi cazurile COVID-19 asimptomatice, dar care necesită spitalizare pentru altă patologie), care sunt internaţi la spitalul suport.

Anterior, au mai fost transferaţi la Blaj 6 medici de la spitalele din judeţ şi un medic rezident epidemiolog din Constanţa.

Prefectul judeţului Alba, dl. Nicolae Albu, mulţumeşte conducerilor unităţilor spitaliceşti din judeţ şi DSP Alba pentru colaborarea pe care o au în vederea combaterii efectelor provocate de virusul SARS-CoV-2, cât şi personalului medical care se află în prima linie a luptei cu noul coronavirus.