Autoritățile sanitare au postat pe pagina de Facebook ROVaccinare un avertisment privind creșterea numărului părinților care refuză vaccinarea uzuală a copiilor.

Scăderea acoperirii vaccinale s-a observat în țara noastră începând de acum 10 ani, autoritățile amintind că o boală precum rujeolă poate fi fatală.

Mesajul cuprinde declarația medicului Mihai Craiu, șeful secției de pediatrie și pneumologie pediatrică din cadrul Institutului pentru ocrotirea mamei si copilului Alfred Rusescu (I.O.M.C.).

 

„În ultimele luni, experții Institutului Național de Sănătate Publică au observat o situație îngrijorătoare în ce privește vaccinarea copiilor cu vaccinurile incluse în PNV (Programul Național de Vaccinare).

Fenomenul de scădere a acoperirii vaccinale nu este nou, el fiind observat de peste 10 ani în România – https://www.cnscbt.ro/index.php/rapoarte-anuale

 

https://fb.watch/bgvBMoBTTa/

Probabil că emoțiile acumulate în legătură cu impactul pandemiei COVID-19, multitudinea de știri false sau alarmiste, vocile unor indivizi fără pregătire medicală, dar cu o agendă bine pusă la punct, canalele media cu o vădită înclinare spre senzațional și false conflicte („Panem et circenses” cum zicea Juvenal) s-au extins și asupra percepției părinților în ce privește vaccinarea uzuală a copiilor.

Îmi fac datoria să afirm, pentru cei ezitanți, că vaccinurile obișnuite, care sunt administrate copiilor mici, în toate țările din lume, sunt extrem de bine studiate și au o eficacitate remarcabilă în prevenția bolilor posibil mortale.

Înainte de a refuza un vaccin din PNV discutați, în liniște, cu medicul dumneavoastră. Cereți și o a 2-a opinie, în cazul în care aveți întrebări încă nelămurite.

 

Chiar dacă nu puteți lua o decizie, la momentul consultului medical, nu este o rușine sau un act blamabil. E normal să existe emoții…

Dar ar fi bine să vă sfătuiți despre aceste emoții cu un alt medic sau profesionist în sănătate, nu cu dr. Google…

Rujeola poate să ucidă, tetanosul poate produce deces, difteria poate fi mortală…

Gândiți-vă bine înaintea unui refuz”, a precizat medicul.