Un număr de 100 artiști, din România și din străinătate, își propune să reunească la Alba Iulia festivalul de artă „ARTFest100”, prin sloganul „Arta ne reUNEȘTE la Alba Iulia!’’.

Cetatea Alba Carolina se va transforma pe parcursul a patru zile într-o autentică galerie de artă în aer liber, fiind populată de artiști plastici, care vor realiza picturi tematice, fotografi care vor imortaliza momente reprezentative din cadrul evenimentelor și muzicieni care vor antrena atmosfera festivalului cu piese îndrăgite de marele public.

Marii pictori români Nicolae Maniu și Ovidiu Avram, sunt invitații speciali ai festivalului.

Aceștia vor fi alături de tineri pentru a le împărtăși din experiența lor.

Va fi organizată o expoziție personală semnată de Ovidiu Avram, prima de acest gen la Alba Iulia.

Artiștii vor picta în spații dedicate din ansamblul Cetății, care vor fi accesibile publicului larg.

Tot în cadrul festivalului vor avea loc workshopuri de pictură dedicate copiilor, coordonate de persoane specializate.

Fotografii vor căuta să surprindă cele mai inedite cadre pe care le regăsesc în tematica propusă.

Evenimentul își propune să (re)unească artiști de pretutindeni care să interacționeze prin artă, să dezbată teme de interes comun și să stabilească direcții pentru posibile colaborări.

Printre beneficiile majore ale participanților se numără lansarea unui album de artă, care va cuprinde biografia fiecărui artist însoțită de cel puțin o pictură reprezentativă și realizarea unui film documentar cu privire la activitățiile desfășurate în raport cu sărbătorirea Centenarului Marii Uniri.

Lucrările rezultate în urma atelierelor de pictură vor fi expuse în cadrul unei expoziții, care va putea fi vizitată în intervalul 11 noiembrie – 5 decembrie 2018.

Festivalul se va încheia cu o gală caritabilă în care lucrările vor fi licitate, scopul fiind realizarea unei donații pentru continuarea lucrărilor la spitalul Maria Beatrice din Alba Iulia.