Armata Română cumpără rachete antiaeriene portabile, similare cu cele folosite în războiul din Ucraina

Armata Română achiziționează sisteme de rachete antiaeriene portabile în valoare de aproape 680 de milioane de euro. Armamentul este similar celui folosit în războiul din Ucraina.

Armata Română cumpără sisteme moderne de rachete antiaeriene portabile similare celor cu ajutorul cărora ucrainenii doboară flotele de aeronave de luptă rusești. 

Rachete antiaeriene portabile sunt foarte eficiente în luptă. Toate aceste sisteme de armament aduc un mare avantaj tactic.

Ministerul Apărării Naționale (MApN) are în desfășurare o procedură de achiziționare de sisteme de rachete antiaeriene cu bătaie apropiată/rază foarte scurtă de acțiune, portabile (MANPAD), scrie adevarul.ro. Licitația MApN are o valoare maximă estimată de 677.298.000 de euro fără TVA.

Sistemele de rachete pe care le va cumpăra Armata Română sunt de tipul celor care sunt folosite de forțele ucrainene în războiul împotriva rușilor.

Este vorba de 231 sisteme de rachete antiaeriene destinate structurilor din cadrul Forţelor Terestre, Forţelor Navale, Forţelor Aeriene şi Comandamentului pentru Operaţii Speciale, dar și o serie de echipamente auxiliare, potrivit documentelor din Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP).

Dintre acestea, 87 sisteme pentru antrenament, 19 stații mobile pentru verificări, 23 echipamente auxiliare pentru detectare defecte, 66 seturi de echipamente mentenanță de nivel luptă, 20 seturi de echipamente mentenanță de nivel intermediar, 87 seturi materiale didactice, 1 simulator instruire instituțională, 10 rachete testare operațională, 148 interfețe C2 și 1 set de materiale didactice pentru instruire instituționalizată.

„Se anticipează semnarea a unuia sau a două contracte subsecvente, în funcție de alocațiile bugetare, de posibilitățile furnizorului de livrare (conform ofertei acestuia) și de necesitățile operaționale. CN ROMTEHNICA SA achiziționează în numele și pe seama U.M. 02550 București, conform prevederilor art. 60 din Legea nr. 346/2002”, se mai arată în anunțul publicat pe SEAP.

Ofertele au termen final de depunere data de 28.09.2022.

Câteva din cele mai cunoscute sisteme MANPADS ce ar putea intra la licitație ar fi, spre exemplu: Mistral (MBDA), Stinger (Raytheon), Starstreak (Thales), RBS 70 (SAAB) sau Piorun (Mesko – Polonia).

Articolul precedentTarom, în cădere liberă de 15 ani. Cum a ajuns compania de stat datoare vândută – Culisele Statului Paralel
Articolul următorMedia claselor V-VIII, eliminată din calculul mediei de admitere la liceu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.