Angajații din Penitenciarul de Maximă Siguranță Aiud solidari cu colegii din țară. Cerem să fim respectaţi şi legea să fie aplicată şi pentru noi

Sindicaliștii din Penitenciarul de Maximă Siguranță Aiud anunță că se alătură protestelor din țară. Sistemul penitenciar este parte din sistemul de apărare naţională. Suntem permanent în misiune şi la dispozitita statului român, fără să conteze riscurile, fără să refuzăm misiuni asigurate precar din lipsă de oameni, fără să dăm înapoi.

În schimb, nu cerem decât să fim respectaţi şi legea să fie aplicată şi pentru noi, spun angajații Penitenciarelor


Federaţia Sindicatelor din Sistemul Penitenciarelor, organizaţie sindicală reprezentativă la nivelul sistemului penitenciar, ce apara şi reprezintă salariaţi din sistemul administraţiei penitenciare, pe fondul dezinteresului manifestat pentru această categorie socio-profesională a declanşat acţiuni de protest pe termen nedeterminat.

Deşi avem o lipsă acută de personal, nici până la acest moment cele peste 700.000 de ore suplimentare efectuate nu au fost plătite sau recuperate, iar ca parte a sistemului de apărare, ordine publică şi siguranţa naţională ne confruntăm cu o escaladare a acţiunilor de ultraj din partea deţinuţilor împotriva personalului de penitenciare, constatăm că nimănui nu-I pasă de acest lucru.

Şi asta deşi potrivit OUG 114/2018, în perioada 2019-2021, personalului din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţa naţională, trebuia să-i fie plătită muncă suplimentară, deoarece nu este posibil a fi acordat timp liber corespunzător. Asta era singura reparaţie a unei munci desfăşurate într-un mediu ostil, supus privaţiunilor şi restricţiilor de tot felul. Asta în timp ce alte categorii de personal beneficiază în acest an de creşteri salariale, iar altele deja au atins pragul maxim de salarizare.

Dacă la alţii sunt asigurate prin buget plată tuturor drepturilor salariale, în sistemul penitenciar românesc, salariile nu sunt asigurate decât în procent de 83%, nu sunt plătite orele suplimentare
Necompensate cu timp liber, nu beneficiem de decontarea cheltuielilor turistice aşa cum sunt ele asigurate în tot sistemul public, nu se actualizează normele de hrană şi echipament conform prevederilor legale. Suntem în situaţia de a nu putea încadra la absolvire promoţia 2018-2019 a SNPAP Tg-Ocna

ACŢIUNI
1. Refuzul muncii suplimentare în tot sistemul penitenciar, începând cu data de 05.04.2019 (funcţionarea sistemului penitenciar depinde de muncă suplimentară iar refuzul acesteia de către personal generează blocarea sistemului penitenciar).
2. Începând cu data de 05.04.2019, sindicatele afiliate Federaţiei Sindicatelor din Sistemul Penitenciarelor au notificat conducerile unităţilor privind refuzul organizaţiilor sindicale de a fi deposit plafonul anual de 180 de ore suplimentare pentru anul 2019 (conform legislaţiei şi negocierilor colective invigoare).
3. Desfăşurarea de mitinguri succesive în unităţile din sistemul penitenciar – calendarul se va comunica.
4. Miting în Piaţa Victoriei la o dată ce se va comunica Refuzul muncii suplimentare exprimat de salariaţi, va fi făcut sub protecţie şi coordonare sindicală, dublat de refuzul exprimat de sindicate în privinţa depăşirii plafonului de 180 de ore suplimentare anual, va genera automat blocaje în activitate începând cu 22-23 aprilie 2019. Simplul refuz de a munci în plus exprimat de angajaţi, aduce conducerile penitenciarelor în situaţia de nu putea asigura corespunzător misiunile de pază, escortare şi supraveghere cu respectarea programului zilnic, a legislaţiei aplicabile şi a regulamentelor specifice. Angajatorii care vor săvârşi abuzuri prin încălcarea legislaţiei şi regulamentelor expunând personalul la riscuri nejustificate, vor răspunde legal şi disciplinar.
Acesta este rezultatul nepăsării celor care ne conduc, acesta este modul cu care au fost tratate îngrijorările organizaţiilor sindicale faţă de bugetul destinat Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, îngrijorări exprimate încă din noiembrie-decembrie 2018.
REVENDICĂRI
1. Plata muncii suplimentare (conform legii) – similar celorlalte instituţii din structura de apărare naţională
2. Adoptarea statutului poliţistului de penitenciare (eliminarea amendamentelor neconstituţionale, nedemocratice şi anti-sindicale) – stadiu: Camera deputaţilor (for decizional)
3. Publicarea de urgenţă a ordinului de ministru privind plata orelor suplimentare pentru perioada 2019- 2021 (impus prin OUG 114/2018) – similar celorlalte instituţii din structura de apărare naţională. Asta în condiţiile în care acest ordin putea şi trebuia emis încă din Ianuarie 2019
4. Actualizarea normelor de hrană şi echipament (conform legii) – similar celorlalte instituţii din structura de apărare naţională
5. Plata cheltuielilor turistice conform legii (conform legii) – similar celorlalte instituţii din structura de apărare naţională
Cerem tuturor factorilor decidenţi să găsească soluţii la problemele
Personalului din sistemul penitenciar! se arată în comunicatul Federației Sindicatelor din Sistemul Penitenciar
Articolul precedentO nouă licitație la Cupru Min SA Abrud. Compania minieră a avut un excedent față de contractul aflat în derulare.
Articolul următorTaximetrist din Alba Iulia cercetat pentru însuşirea bunului găsit

Comments are closed.