Patru găuri au apărut în acoperişul unei clădiri de la centrala nucleară de la Zaporojie, în apropierea a cel puţin trei transportoare blindate de personal ruseşti, conform imaginilor din satelit oferite de Maxar Technologies, relatează CNN.

Conducătorul regiunii Zaporojie numit de ruşi, Vladimir Rogov, a susţinut că găurile sunt rezultatul unui atac militar ucrainean asupra complexului. Rogov a publicat fotografii înfăţişând una dintre găuri pe canalul său de Telegram.

CNN a reuşit să geolocalizeze şi să confirme autenticitatea fotografiilor, dar nu şi susţinerile că găurile sunt rezultatul unei lovituri militare ucrainene.

Guvernul Ucrainei a negat în mod repetat că a desfăşurat atacuri militare asupra sau în apropierea centralei în ultimele săptămâni.

În imaginile din satelit, cel puţin trei transportoare blindate de personal ruseşti se află sub o structură mare cu conducte, care pornesc din clădire spre toate cele şase reactoare nucleare.

Rusia a susţinut în mod repetat că nu are ”armament greu” la centrala nucleară. Găurile din clădire sunt la o distanţă de aproape 500 de picioare (circa 152 de metri) de unul dintre reactoarele nucleare ale centralei.

CNN a contactat autorităţile ucrainene pentru a întreba dacă au desfăşurat o lovitură militară la centrală, dar nu a primit încă un răspuns. CNN a cerut o reacţie şi din partea Energoatom, autoritatea de stat pentru energie nucleară a Ucrainei, pentru a afla şi care este rolul acelei clădiri.

Imaginile din satelit mai are şi un foc arzând la nord de centrală.