Alegeri SUA 2024: Biden şi Trump, în prima lor dezbatere televizată

Cu mai puţin de cinci luni înainte de alegerile din 5 noiembrie, cei doi politicieni, cei mai în vârstă candidaţi la preşedinţia SUA, sunt practic la egalitate în sondajele de opinie naţionale.

Preşedintele democratul Joe Biden se va confrunta, joi, cu republicanul republican în cursa pentru Casa Albă, Donald Trump, în prima dezbatere televizată din această campanie electorală, foarte aşteptată, cu mai puţin de jumătate de an înainte de scrutin.

Primul îşi acuză rivalul că este dezechilibrat şi un pericol pentru democraţie, iar celălalt îşi acuză adversarul că este senil şi corupt, notează Agerpres.

Cu mai puţin de cinci luni înainte de alegerile din 5 noiembrie, cei doi politicieni, cei mai în vârstă candidaţi la preşedinţia SUA, sunt practic la egalitate în sondajele de opinie naţionale.

Dezbaterea va fi transmisă, joi, din Atlanta de CNN.

Democratul Joe Biden, un veteran al vieţii politice americane

Înainte de a deveni preşedinte al Statelor Unite, Joe Biden, în vârstă de 81 de ani, avea în spate o foarte lungă carieră politică: a fost senator timp de 36 de ani şi apoi vicepreşedinte al lui Barack Obama timp de opt ani.

Joe Biden are 81 de ani. S-a născut în Scranton, Pennsylvania, în 1942. Cel mai mare dintr-o familie cu patru copii, el nu a crescut în sărăcie, însă tatăl său, antreprenor, a avut dificultăţi financiare. Democratul face adesea referire la originile sale irlandeze şi din clasa de mijloc. Catolic devotat – dar susţinător al dreptului la avort – el se prezintă, de asemenea, ca un om credincios, foarte ataşat de familia sa, care nu ezită să îşi proclame dragostea pentru fiul său dificil, Hunter. Este căsătorit cu Jill Biden din 1977.

Viaţa sa, aşa cum ne aminteşte adesea, a fost marcată de tragedii. Şi-a pierdut prima soţie şi fiica într-un accident rutier în 1972. Apoi pe fiul său Beau, care avea cancer, în 2015.

Nu este miliardar ca rivalul său republican, dar este totuşi bogat. Averea sa este estimată la aproximativ zece milioane de dolari, în mare parte datorită celor două case pe care le deţine în Delaware, conform revistei Forbes.

Joe Biden nu este un mare orator şi nu stârneşte entuziasmul pe care îl provoacă Donald Trump în rândul fanilor săi. Dar este încăpăţânat şi îşi cultivă o imagine de american obişnuit şi de „tolerant-şef”, punând adesea empatia pe primul loc.Cu toate acestea, pentru o parte a electoratului său (în special arabo-americanii şi unii tineri), această poziţie a fost pătată de războiul din Gaza.

Vârsta sa şi mersul din ce în ce mai rigid sunt, de asemenea, larg comentate.

Pentru că a păstrat documente confidenţiale după ce a deţinut funcţia de vicepreşedinte, un procuror special a fost numit pentru a-l ancheta pe Joe Biden.

Procurorul a recomandat în cele din urmă clasarea cazului, argumentând în special că un juriu ar fi reticent în a condamna un „om în vârstă cu o memorie proastă”. Această remarcă a provocat o revoltă în rândul democraţilor, spre deliciul republicanilor.

Republicanul Donald Trump, împovărat de procese, dar cu susţinători pasionaţi

Donald Trump nu se confruntase niciodată cu votul popular înainte de a câştiga surprinzător alegerile prezidenţiale din 2016 împotriva lui Hillary Clinton. Cu toate acestea, el a evocat în mai multe rânduri ideea de a candida la Casa Albă, care a fost considerată de mulţi ca fiind doar un truc publicitar.

Republicanul s-a născut în 1946 într-o familie bogată din New York. Toată viaţa sa s-a scăldat în bogăţie. Contrar legendei pe care şi-a construit-o, Trump nu este nicidecum un self-made man. Tatăl său a construit un imperiu în New York prin construcţia de clădiri.

Donald Trump a preluat afacerea în anii 1970 cu un impuls financiar solid şi şi-a făcut un nume în casele americane datorită emisiunii de reality show The Apprentice. Tată a cinci copii născuţi de trei femei, el nu este, în teorie, candidatul prototip pe care creştinii conservatori l-ar aprecia.

Dar, prin elogiile sale constante la adresa familiei şi a valorilor religioase, cel care vindea Biblii înainte de Paşte rămâne alegerea multor evanghelici, cărora le-a oferit o victorie răsunătoare în privinţa avortului prin remanierea Curţii Supreme.

Averea sa a făcut obiectul multor speculaţii de-a lungul anilor, iar un judecător a susţinut că fostul preşedinte şi doi dintre fiii săi au umflat activele Trump Organization. Dar Donald Trump rămâne foarte bogat: potrivit revistei Forbes, el are o avere de nu mai puţin de câteva miliarde de dolari, datorită proprietăţilor imobiliare şi a Trump Media and Technology Group (societatea mamă a reţelei sale sociale Truth).

Înverşunat şi coleric, imaginea triumfătoare a unui populism desăvârşit, Donald Trump a uimit lumea când a fost ales în 2016. În timp ce susţinătorii îl laudă, adversarii văd în el un pericol pentru democraţia americană şi pentru alianţele tradiţionale ale Statelor Unite în străinătate.

Septuagenarul are o înclinaţie pentru insulte şi batjocură uşoară, adoptând o retorică din ce în ce mai belicoasă în perioada premergătoare alegerilor, în special faţă de adversarii săi („fascişti”) şi migranţii acuzaţi că „otrăvesc sângele ţării noastre”. În ciuda tuturor dovezilor, el susţine în continuare că a câştigat alegerile din 2020.

Donald Trump este în centrul mai multor procese. Recent, el a fost găsit vinovat de falsificarea conturilor pentru plăţile efectuate la sfârşitul anului 2016 către o fostă actriţă porno pentru a păstra tăcerea cu privire la o relaţie sexuală pe care aceasta susţine că a avut-o cu el în 2006. Acesta este primul verdict penal împotriva unui fost preşedinte din istoria SUA.

De asemenea, urmărit penal pentru încercări ilegale de a anula rezultatele alegerilor din 2020 şi pentru manipularea neglijentă a unor documente confidenţiale.

Articolul precedentÎntârziere de peste 5 ore, înregistrată de trenul IR 1992 Timişoara Nord – Mangalia
Articolul următorSocietăţile nonprofit care oferă servicii gratuite pentru spitale, scutite de TVA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.