Cazul exploziei din comuna Pianul de Jor ar fi putut avea urmări mult mai tragice.  Polițiștii au confirmat că printre cele aproximativ  20 de tone de proiectile dezamorsate, au mai fost descoperite elemnte de muniţie cu probleme.

Şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, comisar şef Florin Dogaru, a afirmat, marţi, într-o conferinţă de presă, că întreaga cantitate de componente de proiectile a fost verificată de către pirotehniştii Poliţiei şi cei ai ISU Alba, fiind găsite mai multe exemplare care prezentau riscuri.Săptămâna trecută un bărbat de 43 de ani din Hunedoara a murit iar un alt coleg a fost rănit grav. Bărbații lucrau în curtea unui deposit de fier vechi. În curtea firmei DIN Pianul de Jos  au fost depozitate, cu doar câteva zile înainte de producerea deflagraţiei, câteva tone de proiectile, provenite de la două unităţi militare .
În mod normal, unităţile militare fac delaborarea acestor muniţii după folosirea şi casarea lor, pe care le pot vinde ulterior la licitaţii ca deşeu metalic, în baza unui buletin de delaborare.
Datorită celor întâmplate, dosarul privind explozia de la Pianu de Jos, produsă după ce un sudor a încercat să taie un proiectil ce ar fi trebuit să fie dezafectat, a fost declinat de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba către Parchetul Militar Timişoara.

https://realitateadealba.net/parchetul-militar-timisoara-preia-dosarul-exploziei-proiectilului-din-comuna-pianu/