Este agitație la casele de pariuri din Marea Britanie, în ziua în care Regina Elisabeta a II-a va anunța numele noului premier. Cele mai multe case, dar și sondajele făcute de diverse institute de profil, îi acordă cele mai mari șanse actualului ministru de Externe, Liz Truss.

Truss îl are drept contracandidat pe fostul ministru de Finanţe în cabinetul Boris Johnson, Rishi Sunak. Unul dintre cei 2 va fi numit, luni, atât lider al Partidului Conservator, cât și prim-ministru al Marii Britanii.

La casele de pariuri, Truss e creditată cu peste 90% șanse de a ajunge la Downing Street 10.

 

În jurul orei locale 12.30 (14.30 – ora României), directorul electoral Sir Graham Brady va anunţa rezultatul scrutinului, la care au participat peste 160.000 de alegători.

Boris Johnson va rămâne oficial în funcţie până când înlocuitorul său va prelua oficial mandatul, marţi, potrivit news.ro.

 

Pentru prima dată în timpul domniei sale, regina Elizabeth a II-a îl va primi pe Johnson la reşedinţa ei scoţiană de la Balmoral, din cauza problemelor de sănătate. Acolo, Johnson îşi va prezenta oficial demisia. Va urma o audienţă cu noul lider conservator, unde acesta sau acesta va fi invitat să formeze un guvern.

În cursul săptămânii, noul prim-ministru este de aşteptat să ţină un discurs în faţa Downing Street, să-şi numească membrii Guvernului şi va lua parte la prima lor sesiune a Întrebărilor pentru Prim Ministru cu liderul laburist Sir Keir Starmer.