Află ce boli poţi lua de la piscină. Vezi recomandările medicilor

Odată cu creșterea temperaturilor, multe persoane recurg la diverse metode pentru a se răcori,  ștrandurile fiind cea mai la îndemână soluție.

Specialiștii avertizează că în apa din piscine se găsesc bacterii, virusuri, paraziți și ciuperci, care pot genera infecții localizate, cel mai frecvent la nivelul pielii, ochilor, urechilor si tubului digestiv.

Cele mai frecvente afectiuni sunt dermatozele: Pitiriazisul – este o micoză a pielii produsă de o ciupercă caracterizată prin apariţia unor pete mici de culoare cafeniu închis, localizate cu predilecţie la nivelul toracelui. Transmiterea bolii se face prin apa de piscină, dar şi prin utiliazarea unui șezlong fără folosirea prosopului personal. Râia şi pediculoza – care poate fi contractată prin folosirea prosoapelor contaminate care nu au fost spălate corespunzător. Furuncul produs de stafilococii din apa de piscină.

Mai pot apărea afecțiuni oculare și otice: Conjunctivita de piscină -produsă adesea de virusuri (adenovirusuri sau enterovirusuri) care pe lângă manifestările oculare (roseata, edeme palpebrale, dureri în ambii ochi urmate de hemoragii subconjunctivale), poate fi insoțită si de alte manifestari febra, faringită sau manifestări neurologice ( radiculomielita, paralizii de neuron motor periferic) care apar la scurt timp după infecția conjunctivală. Otita de piscină – manifestată prin durere, senzaţie de ureche înfundată şi mâncărime în conductul auditiv extern, este provocată de o ciurpercă microscopică prezentă în apa piscinelor.

             Pentru a preveni contactarea sau transmiterea unor boli cu ocazia scăldatului se recomandă  respectarea cu strictețe a următoarelor reguli:

  • scăldarea doar în locuri special amenajate și autorizate (piscine)
  • evitarea intrării în piscină a persoanelor care prezintă diaree sau suferă de boli infecțioase transmisibile și dermatologice, pentru a nu contamina apa
  • spălarea la duș înainte de intrarea și la ieșirea din bazin
  • folosirea obligatorie a sandalelor sau a șlapilor la ștrand, mai ales la duș
  • îndepărtarea de pe corp a urmelor lăsate de produsele cosmetice înainte de a intra în apă
  • utilizarea prosoapelor de plajă pe şezlonguri
  • purtarea ochelarilor de înot dacă persoana înoată frecvent cu capul în apă
  • utilizarea căștii de protecție a părului, care protejează în același timp și urechile
  • evitarea, pe cât posibil, a înghițirii apei de îmbăiere
  • spălarea mâinilor înainte și după utilizarea toaletei.

 

Articolul precedentTricourile purtate de Maradona, Hagi și brazilianul Ronaldo vor face parte din prima colecție de la Football Museum Bucharest
Articolul următorPASTILA PENTRU SUFLET. Felul în care-i percepem pe ceilalţi depinde de claritatea „ferestrelor” prin care privim

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.