Acțiune a Europol pentru depistarea traficanților de persoane care ademenesc refugiați ucraineni, prin intermediul rețelelor de socializare. Au fost identificate 42 de platforme suspecte.

Astfel, Europol monitorizează rețelele criminale care pregătesc refugiații ucraineni pentru exploatarea sexuală și prin muncă, prin intermediul site-urilor web și al platformelor de socializare. Într-o singură zi, din 125 de platforme online verificate, 42 au fost suspectate că au legături cu traficanții de persoane. Nouă suspecți de trafic de persoane au fost identificați, alături de nouă victime.

Investigațiile online se concentrează pe postările prin care se oferă ajutor refugiaților pentru transport, cazare și muncă. Au fost monitorizate site-uri de întâlniri și site-uri de recrutare, precum și platforme care oferă servicii sexuale. Țările care se învecinează cu Ucraina s-au concentrat pe recrutarea, transportul și cazarea refugiaților, în timp ce altele le oferă locuințe și locuri de muncă.

Femeile ucrainene sunt vizate în mod special de oferte capcană. Agenția a descoperit un număr semnificativ de astfel de joburi, dintre care unele sunt descrise drept “ședințe foto”, și îndeamnă la vigilență, deoarece cele mai multe sunt de fapt încercări de a atrage victimele prin oferte pentru un “viitor luminos”, în spatele căruia se ascunde de fapt exploatarea sexuală.

Sursă: Europol / Biziday