Acizii grasi trans din alimente, cele mai nocive grăsimi! A intrat în vigoare legea care privește limitarea acestora

Începând de joi, 1 aprilie 2021, au intrat în vigoare prevederile Legii nr. 182/19 august 2020 pentru stabilirea de acizi grași trans în produsele alimentare destinate consumului uman, a transmis organizația pentru protecția consumatorilor – InfoCons. 

Acizii grași trans sunt acizii grași cu cel puțin o legatură dublă neconjugată carbon-carbon, în configurație trans (AGT).

Operatorii economici din sectorul alimentar au obligația de a introduce pe piață alimente cu un conținut de AGT de maxim 2 g/100 g de grăsime din conținut. Operatorii care nu respectă prevedrile legii pot fi sanctionați cu amenzi de la 10.000 până la 30.000 lei și produsele alimentare vor fi retrase din consum.

Acizii trans sunt cele mai nocive grăsimi din alimente, considerate responsabile pentru declanșarea unor afecțiuni (boli cardiovasculare, accident vascular cerebral, diabet, cancer, Alzheimer) ce provoacă anual 50.000 de decese în Europa.

Măsura luată de Comisia Europeană vizează alimentele bogate în grăsimi procesate, precum

–      Margarina;

–       Mezelurile;

–       produsele de tip fast food;

–       produsele de patisserie;

–       Prăjiturile;

–       Biscuiții;

–       popcornul pentru microunde;

–       Chipsurile;

–       mâncarea semi-preparată;

–       supele la plic;

–       Maioneza;

–       cremele tartinabile;

–       diverse tipuri de sosuri sau cerealele preambalate.

 

Produsele alimentare care nu sunt conforme au putut fi comercializate până astazi, 1 aprilie 2021. După această dată, introducerea lor pe piață va fi interzisă

Cum poate identifica un consumator de pe etichetă unui produs care este cantitatea de acizi grași trans, dacă legea nu obligă operatorii economici să specific acest lucru pe etichetă?

  • Citiți cu atenție etichetele produselor alimentare și evitați-le pe cele care conțin grăsimi hidrogenate.
  • Acolo unde nu sunt etichete cu ingrediente, pentru că alimentele nu sunt preambalate și deci producătorul nu este obligat să le eticheteze, încercați să consumați cât mai rar anumite categorii și așa nesănătoase: produse de patiserie/cofetărie, dulciuri cu cremă sau produse de fast food prăjite în grăsimi solide.

InfoCons informează că va fi funcționabil un singur laborator de analiză pentru determinarea acizilor grași trans la nivelul DSVSA Buzău.

„În condițiile în care România a ajuns pe primele locuri în cadrul Uniunii Europene la cele mai multe boli tip: cancer, obezitate infantilă este momentul să ne solidarizăm și să înțelegem că viitorul nostru și viitorul copiilor nu poate exista decât dacă avem sănătate. Sănătatea înseamnă cum trăim, ce facem, ce aer respirăm, dar mai ales ce mâncăm. În condițiile acestui semnal de alarma al Comisiei Europene sper să ne trezim cu toții si producătorii să fie mai responsabili iar autoritățile publice ale statului să își ducă la implinire menirea pe care o au în slujba cetățeanului”, a declarat președintele InfoCons, Sorin Mierlea.

Odată cu aplicarea cerinţelor legislative privind acizii graşi trans din alimente, ANSVSA a demarat controale oficiale în unităţi precum cele de fabricare a produselor de panificaţie, patiserie, popcorn, grăsimilor vegetale, margarinelor, uleiurilor parţial hidrogenate, în unităţi de alimentaţie publică (fast-food şi restaurante), în unităţi de depozitare şi comercializare a produselor alimentare care conţin margarine, grăsimi şi uleiuri parţial hidrogenate.

Inspectorii direcţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti verifică modul în care operatorii din sectorul alimentar şi- au realizat analiza riscului datorat prezenţei acizilor graşi trans (alţii decât acizii graşi trans prezenţi în mod natural în grăsimea de origine animală) şi au stabilit măsuri, acolo unde este cazul, de diminuare a conţinutului de acizi grasi trans în alimentele destinate direct consumatorului final sau vânzării cu amănuntul.

De asemenea, operatorii vor fi verificaţi în ce priveşte aplicarea măsurilor stabilite pentru asigurarea conformităţii cu cerinţele legislative în acest domeniu, inclusiv prelevările de probe şi acţiunile luate în cazul în care rezultatele analizelor indică depăşiri ale limitelor permise de acizi graşi trans.

În situaţiile în care, în timpul controalelor oficiale se identifică neconformităţi privind conţinutul maxim de acizi graşi trans, în produsele alimentare destinate direct consumatorului final sau vânzării cu amănuntul, se vor lua măsuri imediate pentru ca produsele să nu fie puse pe piaţă şi/sau să fie retrase de la comercializare.

Articolul precedentA început decontarea plăților restante pentru START UP NATION 2018
Articolul următorRomânii vaccinați ar putea scăpa de restricții la restaurante, evenimente culturale și sportive, pe baza adeverinței verzi europene

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.