A început sezonul de schi! Vezi care este starea pârtiilor

– valabil pentru 14 – 20 decembrie 2018 –

  • Domeniul Schiabil Şureanu

– Pârtii existente: 10 (A_1; A_2; A_3; C_1; C_2; C_3; C_4; S_1; S_2; S_3)

– Pârtii funcționale: 9 (A_1; C_1; C_3)

– Lungime totală a pârtiilor existente: 12 km

– Instalații de transport pe cablu: 3 (2 teleschiuri, 1 telescaun)

– Altitudine maximă: 2.010 m

– Tunuri de zăpadă: nu

– Nocturnă: nu

– Pârtii pentru sănii: da

– Semnal mobil: Vodafone (integral), Telekom (parțial), Orange (slab)

Evaluare generală: școala de schi și centrul de închirieri „Pași Liberi”, în parteneriat cu Domeniul Schiabil Șureanu, anunță în mod oficial DESCHIDEREA SEZONULUI DE SCHI din Munții Șureanu, pentru data de 14 decembrie 2018, vineri. Este vestea cea mare și bună, așteptată de mii de schiori și boarderi din toată țara. Sezonul va începe, așadar, la mijloc de decembrie, cu două săptămâni mai târziu decât a început în ultimii trei ani, dată fiind întârzierea îngrijorătoare a ninsorilor. Din fericire, însă, ninsorile îndelung așteptate au sosit, iar stratul de zăpadă este, acum, mulțumitor pentru un început de sezon. De asemenea, acest nou sezon vă așteaptă cu îmbunătățiri semnificative ale amenajărilor de pe Domeniul Schiabil Șureanu. Pe de altă parte, site-ul web al Domeniului Schiabil Șureanu se va deschide în curând.

Acces unic spre pârtii: Sebeș – Șugag – lacul Oașa (DN 67 C), apoi la dreapta spre – mănăstirea Oașa – Luncile Prigoanei – Poarta Raiului – Domeniul Schiabil Șureanu (DJ 704). Distanță față de Sebeș: 82 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h (fără popasuri).

Starea drumului între Sebeș și lacul Oașa (62 km): drumul este asfaltat în întregime, fiind accesibil pentru orice tip de mașină. Atenție, însă, la porțiunile cu zăpadă și gheață, care acoperă porțiunile laterale ale șoselei.

Starea drumului forestier lacul Oașa – Domeniul Schiabil Șureanu (18 km): din păcate, nu există noutăți pozitive cu privire la cei 18 km de drum forestier, între lacul Oașa și domeniul schiabil. Nici sezonul acesta nu vom avea asfalt pe acest tronson, așadar lucrurile rămân la fel ca și până acum. Drumul este acoperit de zăpadă proaspătă, adâncă, așadar insistăm să vă echipați roțile cu lanțuri. Recomandăm prudență și răbdare.

Pârtii și instalații de cablu: în momentul de față sunt pregătite 3 din cele 10 pârtii existente, și anume C_1, C_3 și A_1. A nins și va mai ninge, deci pârtiile indicate sunt practicabile, iar calitatea zăpezii este ideală. Stratul de zăpadă este, totuși, încă subțire, așadar ne putem aștepta la smocuri de iarbă, din loc în loc. Zonele de off-piste sunt strict interzise în această perioadă, nefiind omăt suficient de adânc. Cât despre instalațiile de cablu, vor fi deschise teleschiul „Curmătura” și (dacă vremea va permite) telescaunul „Aușel”. Ca îmbunătățiri de amenajare, menționăm că teleschiul „Curmătura” și-a mărit capacitatea la 2 locuri / crosă, iar telescaunul și-a mărit capacitatea la 3 locuri / scaun. De asemenea, au fost realizate o serie de modificări cu privire la o mai bună signalistică de securitate pe pârtii.

Meteo și vizibilitate pe pârtii: prognoza oferită de https://freemeteo.ro/vremea/surean/7-zile/meteograma/?gid=665722&language=romanian&country=romania anunță, pentru perioada 14 – 20 decembrie 2018, ninsori și ger. Sâmbătă și Duminică va ninge, urmând ca vremea rece să se instaleze începând cu ziua de luni. Temperaturile se vor încadra cel mai probabil între -13 și -3 grade Celsius; pe creste și pe platourile alpine va viscoli puternic. Prin urmare, ne putem aștepta ca vizibilitatea pe pârtii să fie redusă.

Servicii turistice: școală de schi pe pârtii (0762 501 913); centru de închirieri schiuri și plăci în Poarta Raiului (0762 501 913); restaurante și unități de cazare la baza pârtiilor și pe domeniul schiabil.

Sfaturi de buzunar:

– nu vă încredeți excesiv în propria mașină; mai important decât motorul este șoferul.

– faceți acasă o probă de montare a lanțurilor.

– evitați vitezele mari pe pârtii, dacă nu știți să schiați în siguranță.

  • Arieşeni (Vârtop)

– Pârtii existente: 2 (Vârtop 1 și Vârtop 2)

– Pârtii funcționale: 2 (Vârtop 1 și Vârtop 2)

– Lungime totală: 2 km

– Instalații de transport pe cablu: 2 (2 teleschiuri)

– Altitudine maximă: 1.400 m

– Tunuri de zăpadă: da

– Webcam: http://jurnalul.ro/webcam/arieseni-partia-vartop-1-466.html

– Nocturnă: da

– Pârtii pentru sănii: da

– Semnal mobil: toate rețelele

Evaluare generală: iarna a venit cu certitudine și la Arieșeni, unde sezonul de schi numără deja un prim weekend de alunecare pe pârtie. Este vorba despre ziua de 9 decembrie 2018, când s-a schiat pe pârtia Vârtop 2 pentru prima oară în această iarnă. Veștile sunt, însă, din ce în ce mai bune, întrucât a mai nins de atunci, și sunt așteptate în continuare ninsori.

Acces: Alba Iulia – Abrud – Câmpeni (DN 74 A) – Albac – Arieșeni (DN 75). Distanță față de Alba Iulia: 120 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h 30 min.

Starea drumului: este accesibil oricărui tip de autovehicul.

Pârtii, strat de zăpadă și instalații de cablu: în prezent, se schiază pe pârtia Vârtop 2, unde zăpada este suficientă. Zăpadă este și pe pârtia Vârtop 1, însă deocamdată nu se știe dacă aceasta se va deschide în perioada imediat următoare. Revenim cu update.

Meteo și vizibilitate pe pârtii: prognoza oferită de http://freemeteo.ro/vremea/arieseni/7-zile/meteograma/?gid=686167&language=romanian&country=romania anunță, pentru perioada 14 – 20 martie 2018, ninsori răzlețe și vreme rece. Este posibil să ningă în weekend, iar apoi vremea să se răcească, până la minime de -8 grade Celsius.

Servicii: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; școală de schi & snowboard la baza pârtiilor; centre de închirieri schiuri & plăci la baza pârtiilor; restaurante și unități de cazare la baza pârtiilor și în stațiune.

Sfaturi de buzunar:

– evitați teribilismul și vitezele mari pe pârtie.

– nu consumați alcool înainte de a schia.

sursa:

Florian-Rareș Tileagă, monitor școala de schi „Pași Liberi”, Șureanu

Articolul precedentArtefact de epocă antică recuperat de poliţiştii din Alba
Articolul următorA furat un telefon, și a avut ghinion