17 MAI – NOAPTEA MUZEELOR 2025, EDIȚIA A XXI-A

La 17 mai 2025, are loc cea de-a XXI-a ediție a evenimentului Noaptea Muzeelor, sub genericul ‘Mai aproape de oameni într-o noapte de mai’, la care participă peste 70 de muzee din București și din țară, potrivit https://www.muzee.org/.

Noaptea Muzeelor 2025, coordonat de Rețeaua Națională a Muzeelor din România, este un proiect cultural finanțat și susținut oficial pentru prima dată de Ministerul Culturii, ce integrează diversitatea ofertei muzeale într-o platformă națională coerentă de comunicare și promovare. Mesajul principal ‘Educația prin cultură. Dezvoltarea prin cultură’ este reflectat în toate activitățile propuse, contribuind la poziționarea culturii ca factor esențial în evoluția societății, se arată pe pagina de facebook dedicată evenimentului #NoapteaMuzeelor2025 și https://www.muzee.org/.

Evenimentul cultural, marcat la 17 mai în peste 30 de țări din Europa, este corespondentul nocturn al Zilei internaționale a muzeelor, sărbătorită în fiecare an la 18 mai. Inițiat de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța, în 1999, evenimentul s-a extins în toată Europa, începând din 2005. La prima ediție au participat 1.200 de muzee europene, între care 700 din Franța. Evenimentul este patronat, în prezent, de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM), potrivit https://www.muzee.org/ și https://parisjetaime.com/.

Rețeaua Națională a Muzeelor din România este membru al Network of European Museum Organisations (NEMO), cea mai mare rețea pan-europeană a muzeelor.

***
La 14 mai 2005, a avut loc în țara noastră prima ediție a evenimentului Noaptea Muzeelor. În București au putut fi vizitate Muzeul Național de Istorie Naturală ‘Grigore Antipa’, Muzeul Național de Istorie a României, Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Național de Artă Contemporană, Muzeul Național ‘George Enescu’, Muzeul Național al Literaturii Române, în țară câteva instituții au fost deschise, precum Muzeul Țării Crișurilor din Oradea.

Peste 5.000 de vizitatori au văzut, în 2006, în cadrul celei de-a doua ediții a evenimentului cultural, expoziția ‘Întâlnire cu Rembrandt – 400 de ani de la nașterea artistului. Pictură, desen, gravură din colecțiile Muzeului Național de Artă al României și Bibliotecii Academiei Române’, organizată de Muzeul Național de Artă al României. Muzeul Național de Istorie a României, Muzeul Național de Istorie Naturală ‘Grigore Antipa’, Muzeul Țăranului Român și-au întâmpinat vizitatorii, de asemenea, cu manifestări culturale inedite.

Aproximativ 6.000 de vizitatori au vizitat Muzeul Național de Artă al României și Muzeul Colecțiilor de Artă, cu ocazia celei de-a treia ediții a Nopții Muzeelor 2007. Una dintre atracțiile evenimentului a fost spectacolul de dans contemporan ‘Corpuri în oglindă’. În 2008, 12 instituții din Capitală s-au unit într-un proiect comun, prin care au fost puse la dispoziția publicului autobuze speciale care au făcut legătura între aceste instituții, de la ora 21.00 până la ora 3.00. Și alte muzee din țară, precum Muzeul ‘Casa Mureșenilor’ și Muzeul de Artă din Brașov, Muzeul Județean din Alexandria, Muzeul Național al Petrolului din Ploiești, Muzeele de Artă Populară și de Istorie Națională și Arheologie din Constanța, Muzeul de Istorie din Târgoviște, Muzeul Național Brukenthal – Sibiu, Muzeul Județean Mureș și Muzeul de Istorie din Sighișoara, și-au deschis porțile pentru acest eveniment.

Sursa: Newsinn

Articolul precedentFOTBAL: DINAMO, ÎNVINSĂ PE TEREN PROPRIU DE ‘U’ CLUJ CU 1-3, ÎN PLAY-OFF-UL SUPERLIGII
Articolul următorAUR ACUZĂ FRAUDE MASIVE ÎN REPUBLICA MOLDOVA ȘI APELĂ LA INTERVENȚIA AUTORITĂȚILOR ROMÂNE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.