12 milioane euro de la BEI pentru operatorul regional de apă al județului

Pentru prima oară, un proiect public din România beneficiază de sprijinul FEIS. UE va sprijini îmbunătățirea serviciilor de alimentare cu apă potabilă și de canalizare din județul Alba. Un efect pozitiv asupra mediului și asupra sănătății publice, de care beneficiază circa 332 000 de cetățeni din România.

În completarea fondurilor alocate prin politica de coeziune, Banca Europeană de Investiții acordă un împrumut de 12 milioane euro Societății Regionale de Apă a județului Alba.

Tranzacția este sprijinită de Fondul european pentru investiții strategice (FEIS), care este pilonul central al Planului de investiții pentru Europa, numit și „Planul Juncker”.

Mă bucur să anunț că sprijinim și noi acest proiect, care va îmbunătăți considerabil calitatea serviciilor de alimentare cu apă din județul Alba și care este prima operațiune din sectorul public din România sprijinită de Planul Juncker.

Lucrările corespunzătoare vor avea un efect semnificativ asupra sănătății publice a oamenilor și, în plus, vor face infrastructura locală de alimentare cu apă mai eficientă din perspectiva costurilor și mai ecologică” – a declarat  Andrew McDowell – vicepreședintele Băncii Europene de Investiții.

Împrumutul de 12 milioane EUR acordat de BEI operatorului regional Alba din domeniul apelor — primul împrumut cu garanții FEIS acordat unui serviciu public din România în cadrul Planului Juncker — va contribui la cofinanțarea, cu costuri rezonabile, a unui proiect major, în valoare de 114 milioane EUR, prin care județul Alba va reuși să se conformeze directivelor UE din domeniul apei și al apelor uzate”. – a spus Cornel Ștefan Bardan – directorul general al societății.

O apă potabilă de calitate nu ar trebui să fie un lux, ci ar trebui să fie accesibilă pretutindeni în Europa.

Acest acord din cadrul Planului Juncker arată valoarea adăugată reală a UE, care investește pentru protecție mediului și pentru îmbunătățirea sănătății și a vieții de zi cu zi a cetățenilor noștri” – a declarat Corina Crețu – Comisar pentru Politica Regională al Comisiei Europene.

Proiectul  include reabilitarea unui punct de captare a apei, prelungirea rețelei de apă cu 55 km, precum și extinderea și reabilitarea a 115 km de conducte de aducțiune și a două stații de epurare.

Investiția va ajuta la renovarea a 49 de stații de pompare și la construcția a două stații de epurare noi, iar rețeaua de canalizare din regiune va fi prelungită cu 100 km.

Costul total al proiectului este de 114 milioane EURO.

Reabilitarea principalelor conducte de aducțiune și de canalizare va reduce scurgerile și infiltrările și va spori eficiența energetică a sistemelor, contribuind astfel și la atenuarea schimbărilor climatice.

Articolul precedentVolei Alba Blaj s-a calificat în finala Cupei CEV
Articolul următorAcțiunea de donare de sânge din Sebeș a fost o reușită

Comments are closed.