vaccin

11.000 de doze de vaccin antigripal a primit, marţi, 16 octombrie Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Alba.

Acestea vor fi distribuite în cel mai scurt timp medicilor de familie din judeţ pentru imunizarea persoanelor din grupele de risc.

În sezonul 2018-2019 cei de la DSP Alba au mai primit de la Ministerul Sănătăţii, în luna septembrie, 1.920 de doze, iar în 12 octombrie, 1.800 de doze.

Grupele de risc:

1. Persoane cu vârsta cuprinsă între 6 luni – 64 ani în evidenţă cu afecţiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, obezitate, astm sau virusul imunodeficienţei umane;

2. Gravide;

3. Medici, cadre sanitare medii şi personal auxiliar, atât din spitale cât şi din unităţile sanitare ambulatorii, inclusiv salariaţi ai instituţiilor de ocrotire (copii sau bătrâni) şi ai unităţilor de bolnavi cronici, care prin natura activităţii vin în contact respirator cu pacienţii sau asistaţii;

4. Persoane, adulţi şi copii, rezidente în instituţii de ocrotire socială precum şi persoane care acordă asistenţă medicală, socială şi îngrijiri la domiciliul persoanelor la risc înalt;

5. Toate persoanele cu vârsta mai mare sau egală cu 65 de ani;

Persoanele din grupele de risc vor putea beneficia gratuit de vaccin antigripal.

În prezent, în judeţul Alba, nu au existat cazuri de gripă.

În urma centralizărilor efectuate de medicii de familie şi de reprezentanţii unităţilor sanitare la nivel de judeţ, în luna august, au fost solicitate, 35.484 de doze.

Până la sfârşitul lunii octombrie se va primi o nouă tranşă de vaccin, circa 6.600 de doze.

În cazul simptomelor de răceală, trebuie evitată automedicaţia şi este recomandată consultarea medicului.

Persoanele care prezintă infecţii respiratorii trebuie să se prezinte la medicul de familie pentru diagnosticare şi instituirea unui tratament corect.

Medicii informează că simptomele gripei sunt asemănătoare cu cele ale altor infecţii virale respiratorii.

Spre deosebire de o răceală obişnuită, gripa este produsă de virusurile gripale şi prezintă un risc crescut de complicaţii şi chiar decese, la persoane cu vârsta de peste 65 de ani, cu afecţiuni medicale cronice, precum diabet, boli cardiovasculare, boli respiratorii, obezitate, la copii cu vârste fragede şi femei gravide.

Pentru a preveni contactul cu virusul gripal se recomandă a se evita persoanele cu simptomatologie gripală, evitarea aglomeraţiilor, spălarea şi dezinfectarea frecventă a mâinilor cu apă şi săpun.

De asemenea, măsurile de igienă personală, respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii şi în special prin gripă. “ transmit cei de la DSP Alba.