1 decembrie – Ziua Mondială de Luptă Împotriva HIV/SIDA

Ziua Mondială de Luptă Împotriva HIV/SIDA se celebrează la 1 decembrie începând din 1988, ca oportunitate a oamenilor de pretutindeni de a se uni în lupta împotriva HIV, de a oferi suport celor diagnosticați cu această infecție și de a comemora pe cei care au decedat din cauza bolilor asociate cu SIDA.

În 2019, slogamul  campaniei mondiale de luptă împotriva HIV/SIDA este „Comunitățile fac diferența„.

În 2018, la nivel mondial, un număr de 37.9 milioane de persoane erau infectate cu HIV, dintre care 36,2 milioane adulți și 1,7 milioane copii.

Un procent de aprox.79% dintre persoanele infectate știau că au HIV/SIDA.

În 2018 au existat 1,7 milioane noi infecții HIV (dintre care 1,6 milioane adulți și 160.000 copii sub 15 ani), iar 23,3 milioane persoane au primit terapie antiretrovirală. 

Un număr de 770.000 de persoane au decedat datorită bolilor asociate cu SIDA.

În România, conform Conform OMS, în iulie 2018, existau 15.661 persoane infectate cu HIV (prevalență 0,1%).

La 31 decembrie 2018 au fost raportate de către Compartimentul pentru Monitorizarea şi Evaluarea Infecţiei HIV/SIDA în România, din cadrul Institutului Naţional de Boli Infecţioase “Prof.dr.Matei Balş”: un număr de 7.786 cazuri HIV și 16.106 cazuri SIDA; un număr de 188 cazuri cu vârste sub 15 ani și 15.322 cu vârste peste 20 ani;  un număr de 12.862 cazuri au primi tratament ARV la nivelul anului 2018 (acoperire de 54%). 

În 2018, în România, numărul cazurilor noi de HIV/SIDA a scăzut față de 2010 (respectiv de la 730, la 691).

Scopul campaniei:

Informarea și conștientizarea populaţiei generale și în special a grupurilor cu risc crescut cu privire la modalitățile de transmitere și prevenire a infecției HIV/SIDA și a importanței consilierii, testării și tratamentului.

Obiectivele campaniei:

Cresterea acccesului la informație despre modalitățile de transmitere și prevenire a  infecției HIV/SIDA și a importanței consilierii, testării și tratamentului; creșterea numărului de persoane din populația generală informate despre HIV/SIDA; combaterea stigmatizării și a discriminării legate de HIV/SIDA.

Activităţi: distribuirea de materiale de informare, educare, comunicare în comunitățile cu asistență medicală comunitară și în școlile cu asistență medicală școlară privind HIV/SIDA.

Parteneri în realizarea campaniei:

Crucea Roșie filiala Alba, OAMGMAMR Alba, Asclepios – Asociația Medicilor de Familie Alba, Unități Administrativ Teritoriale Direcții/Servicii de Asistență Socială cu asistență medicală comunitară și școlară, mass media locală.

Articolul precedentANPC: Verificați cu atenție produsele de post pe care le cumpărați!
Articolul următorHolograf, Cargo și Vița de vie vin la Alba Iulia într-un spectacol extraordinar dedicat Zilei Naționale a României

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.